yama

 

înapoi

4

1. Ahimsa – nonviolenţă….violenţa se naşte din frică, din slăbiciune (meteahnă), din ignoranţă sau din nelinişte. Pentru a o stăpâni avem nevoie mai ales să fim liberi de frică. Pentru obţinerea acestei libertăţi trebuie să ne schimbăm concepţia despre viaţă şi să ne modelăm(transformăm ) conştiinţa. Dacă oamenii învaţă să  aibă încredere în realitate şi în instruirea profundă în loc de ignoranţă şi presupunere, atunci  violenţa nu căştigă spaţiu.

2. Satya – loialitate (credinţă)  faţă de adevărat. Cu cuvintele lui  Mahatma Ghandi: Adevărul e Dumnezeu, şi Dumnezeu e Adevărul….dacă un om, care s-a întărit în adevăr,se roagă cu inimă curată, atunci şi lucrurile de  care are nevoie ajung la el cu adevărat, când acestea  vor fi indispensabile pentru el. Cine se înrădăcinează în adevăr cu fermitate, va căştiga roadele propriilor acţiuni  chiar  dacă  aparent  nu face nimic.

3. Asteya– nu fura….cine se supune poruncii ,,nu fura” acea persoană devine proprietarul merituos a tuturor comorilor.

4. Brahmacharya – abstinenţă sexuală….persoana în care se întăreşte/stabileşte brahmacharya  va   trezi în el o vitalitate, energie, curaj şi o capacitate intelectuală puternică, cu ajutorul cărora va fi capabil să lupte împotriva nedreptăţilor.

5. Aparigraha –  Abţinerea de colecţionare…….cu practicarea căruia yoginul îşi simplifică pe cât posibil viaţa, şi  îşi formează conştiinţa ca să nu simtă lipsa  sau pierderea lucrurilor.

B.K.S Iyengar, Light on Yoga

Comments are closed.